četrtek, 13. november 2014

Gaza in Souf camp ter slovenska mesta

Ravno pregledujem spletno stran organizacije UNRWA in ne morem si kaj, da ne bi objavil nekaj podatkov, ki sem jih tam odkril glede vasi, v katerih delamo. Mislim, da bodo dobro dopolnilo k prejšnji objavi, v kateri le omenjam, da delamo v vaseh oz. "campih" Suf (pravilno se napiše Souf, sem sedaj prebral) in Gaza (to je lokalno ime, v resnici ta camp imenujejo Jerash, po mestu, ki je v bližini).

Oba campa sta nastala leta 1967 in sta sprejela begunce, ki so morali pobegniti iz Gaze in Zahodnega brega zaradi arabsko-izraelske vojne. Na spletu pišejo, da so ljudje tam sprva živeli v šotorih, potem pa so šotore nadomestili z bolj ali manj primernimi zidanimi stavbami. Danes naj bi v Souf campu živelo več kot 20 000 beguncev. Za otroke tu delujejo štiri šole, ki delajo dvoizmensko. V Gaza campu pa naj bi živelo več kot 24 000 beguncev, tudi tu je otrok za štiri dvoizmenske šole. Po podatkih Statističnega urada RS, bi se Gaza camp po številu prebivalcev uvrstil med šesto in sedmo največje slovensko mesto, torej med Velenje in Novo mesto, Souf camp pa bi se uvrstil takoj za Novo mesto. Takega vtisa pa res nisem dobil, ko sem bil v teh dveh (sedaj lahko skoraj rečem) mestih.
Pa še to, v Jordaniji po podatkih UNRWA živi nekaj več kot 2 000 000 palestinskih beguncev. K sreči jih ima večina državljanstvo in ne živijo v begunskih taboriščih (mestih).

Več na: http://www.unrwa.org/where-we-work/jordan/camp-profiles?field=13

Ni komentarjev:

Objavite komentar